Koliko para - toliko i muzike!

INTERNET MARKETING

 

Internet marketing

Šta je internet marketing? To je, narodski rečeno - oglašavanje na internetu. Ali, moram odmah da kažem - i mnogo više od našeg uobičajenog poimanja oglašavanja i reklamiranja, pogotovu onog klasičnog u mediijima! Zašto?

 

Glavne prednosti internet marketinga su daleko niža cena u odnosu na oglašavanje na televiziji, radiju ili štampi. Uz to, a što nije uopšte nebitno, ovde možemo vrlo precizno da ciljamo željene grupe pa i da lako izmerimo učinak naše reklame i da, na isti način, povratimo uložena sredstva u tu vrstu marketinga.

Internet marketing može da bude, ukoliko se valjano osmisli, najdelotvorniji način promocije naše firme, proizvoda i usluga a i da trošak zavisi od njegovog učinka.

Kao oglašivači na Netu možemo svakodnevno da pratimo sve statistike o posetiocima našeg web sajta, kupcima naših proizvoda ili usluga. U svakom trenutku, dakle, možemo da znamo da li se pojedina investicija u ovaj marketing isplatila ili ne i da, na osnovu toga - prekinemo ili čak pojačamo našu internet kampanju.

Ono što je lepo u ovoj priči jeste da naša marketinška kampanja radi za nas 24 časa dnevno, sedam dana u nedlji i 365 dana u godini!

Kako mogu da vam pomognem?

Pokušaću ukratko da objasnim… Za početak, možemo zajedno da krenemo u internet kampanju vaše firme, proizvoda ili usluga. To podrazumeva naše oglašavanje na internet pretraživačima putem Google AdWords-a ali i na važnim društvenim mrežama putem Facebook ads-a i Linkedin ads-a.

Bilo bi dobro i da vam, uporedo sa prethodnim, otvorim i dizajniram profil tj. stranicu na poznatim društvenim mrežama kao što su Facebook, Google+ i Linkedin.

U svetu se sve više koristi i tzv. lokacijski marketing, odnosno otvaranje profila za firme na Google Maps-u. I tom vrstom internet marketinga mogu se dodatno stimulisati vaši sadašnji a naričito budući klijenti da - sami dođu do vas i kupe vaše proizvode ili usluge. Jer, kao što će im nedvosmisleno pokazati Guglova mapa - upravo ste im vi u neposrednom ili bližem komšiluku! Zato te klijente (iz našeg komšiluka) moramo marketinški da "gađamo" samo - lokalno i regionalno.

Hajde da pogledamo bliže svaku od ovih stavki.

Kakav je to Social media marketing?

Znam da se već pitate u sebi koji je od ovih "alata" najjeftiniji i koji biste mogli sami da primenite? Da ne biste morali da platite meni, nekom drugom, svejedno...

Odmah ću reći - sve čovek može da uradi i sam; možemo i auto da popravimo sami ali se te naše "stručne" popravke četvorotočkaša nekad završavaju tako što nas, potom, samo šlep-služba košta više nego da smo odmah otišli kod kvalifikovanog automehaničara... No, da vam ne baksuziram...  

Zato ovde prelazim na stvar: ukoliko već imate svoj kvalitetan web sajt, znam da se logično pitate šta će vam onda "neko tamo reklamiranje na socijalnim mrežama"? Tamo gde klinci, umesto da uče, gube svoje vreme "lajkujući" i "šerujući" svoje fotke i video-klipove?... I, pitate se, konačno, šta biste dobili konkretno od svega toga?

Moj odgovor na ove vaše dileme je veoma jasan: i te kako treba da budete prisutni na društvenim mrežama kao što su Facebook, Google+, Linkedin i Twitter. Bez sumnje!

Zašto?

Nedvosmislene i u praksi dokazane prednosti marketinga putem društvenih mreža (Socijal media marketing) su relativno niski troškovi kampanje, brza povratna informacija, povećanje internet saobraćaja prema našem web sajtu, jačanje našeg branda i poslovnog ugleda, ali i vrlo jednostavno i brzo lansiranje naših novih proizvoda ili usluga preko njih.

Posebna pogodnost reklamiranja na socijalnim mrežama je u tome što oni kojima se neka naša poruka svidela mogu odmah da je i podele ("šeruju") sa svojim brojnim prijateljima i poznanicima. Nedavno istraživanje je pokazalo da čak 88% korisnika socijalnih mreža potvrdno reaguje na neku ličnu preporuku prijatelja. Po onoj narodnoj: od usta do usta - najbolja reklama!

Dakle, naši potencijalni kupci su svuda oko nas, posebno na Facebook-u. Oni tamo provode poprilično vremena, čitaju objave prijatelja, komentarišu ih, razmenjuju svoje ideje, predloge, događaje, iskustva, sviđanja, tuđe i svoje slike, video-klipove... Promocijom i naše web stranice na Fejsu možemo zato brzo povećati broj sopstvenih fanova koji će i, na ovaj način, pratiti novosti iz naše, u suštini, poslovne ponude. Google+ stranice omogućavaju, takođe, izgradnju boljeg odnosa sa našim korisnicima deljenjem raznih mišljenja, veza, fotografija, promocija... Ovde možemo, na primer, da istaknemo našu rasprodaju ali i da podelimo povratne informacije sa korisnicima. Zahvaljujući Google+ stranicama možemo da podelimo baš ono što je nama važno u poslovanju.

 Mnogo je i indirektnih načina da promovišemo naš web sajt kroz ovu mrežu. Na Google+ veoma je važna oznaka +1 koja se odnosi na isti sadržaj na celom webu, bez obzira na to gde se prikazuje. A sve to ima uticaja i na bolje rangiranje našeg web sajta.

Linkedin stranice omogućavaju preduzetnicima da prikažu svoj brand i povežu se sa određenom ciljnom grupom na ovoj, pre svega - poslovnoj mreži. Jer, na Linkedin-u se svakodnevno susreću milioni onih koji traže nove i kvalitetne saradnike kao i oni koji traže lepši i bolje plaćeni posao, stalni ili honorarni.

Kao mreža sa uglavnom poslovnim kontaktima i informacijama, Linkedin je zaista idealan za poslovno povezivanje biznisa (B2B), prodavaca i potencijalnih kupaca, poslodavaca i radnika, onih koji mogu da plate i onih koji nude svoja posebna i ekspertska znanja.  


Linkedin se preporučuje oglašivačima koji ciljaju na B2B segment oglašavanja unutar regije, a budući da Linkedin postaje sve popularniji u poslovnim krugovima, on može biti dragoceno iskustvo i za naš mali i srednji bizinis

Šta treba da bude moj glavni zadatak?

Moj zadatak, u ovoj priči o internet marketingu, mogao bi da se svede na sledeće: preko socijalnim mreža, ali i preko gore tek pomenutih "alata", ja bih morao da vam povećam prodaju i uvećam prihode. U tom cilju mogao bih prvo da napravim vaš profil (stranicu) na svakoj od pomenutih socijalnih mreža, a da ih zatim održavam, osmišljavam i na njima objavljujem, u kontinuitetu, originalne sadržaje i privlačim na njih nove fanove i sledbenike, odnosno vaše potencijalne kupce za koje mogu organizovati i poneku privlačnu nagradnu igru.

Za ovu vrstu dnevnog i "udarničkog" marketinga, osim priličnog rada, potrebni su uvek i dobra inspiracija, nove ideje, odnosno samo oni sadržaji koji odmah plene… Jer, samo nove i originalne stvari danas mogu ozbiljno da "prođu" kod sve probirljivije i "namazanije" publike. A biti uvek originalan i nadahnut - nije lako.

Ipak, kada mi budete dali prvi honorar u meni će momentalno buknuti nove ideje, a nebrojene inspiracije moraću lopatom brzo da skupljam kako se ne bi zagubile u tmurnim lavirintima naše sive i strašnim mediokritetskim prosekom ubijene svakodnevnice…. I sve to samo zbog vas!

I, naravno, zbog vašeg sledećeg i nešto većeg honorara!...

Copyright © 2013-2017 Top Web Design. All rights reserved. Designed by Dušan Marinović.

Goto Top
JoomShaper