Kako da što bolje pozicioniramo svoj sajt na Guglu?

SEO OPTIMIZACIJA ZA INTERNET PRETRAŽIVAČE

 

seo-optimizacijaSEO je engleska skraćenica za Search Engine Optimization ili prevedeno na naš jezik Optimizacija za internet pretraživače, u našem slučaj za najpopularniji ali i najznačaniji - Google 

 

Dakle, šta je SEO?

SEO je niz postupaka kojima poboljšavamo strukturu i sadržaj celog web sajta kako bi se on, pri kucanju određenih ključnih reči ili fraza u Guglu (a to su za nas bitne reči koje najbolje određuju i opisuju našu delatnost) - što bolje i više prikazao u ovom vodećem internet pretraživaču.

Kao što je poznato, većina nas i dolazi do mnogih informacija i sajtova upravo preko Gugla. Stoga, ako našeg sajta nema na Goglu - džabe smo se mučili i pravili sajt danima jer će za njega, u ovom slučaju, znati samo naša porodica, poneko iz komšiluka ili radoznali kolege sa posla, fakulteta…

Drugim rečima, ako naš sajt nije moguće pronaći na Guglu ili putem nekog drugog pretraživača stvar postaje za nas alarmantna. I krajnje je vreme da zasučemo rukave i krenemo sa njegovom SEO optimizacijom za internet pretraživače.

Međutim, ako bih vam sada, na slepo, rekao i obećao da će vaš sajt, posle tog mog SEO obavljenog posla, biti u prvih deset sajtova po toj i toj ključnoj reči na Guglu - debelo bih slagao i uzeo vam novac, u suštini, ni zašta. Zato ne nasedajte olako na obećanja SEO "stručnjaka" koji će vas kasnije, pošto vam budu uzeli lepe pare, mesecima obmanjivati kako je, ipak, "potrebno neko vreme da Google ukapira" njihov "fantastično urađen posao", odnosno da je "Gugl ponovo promenio svoje algoritme"… ali da je, zapravo, samo pitanja dana kada će se vaš sajt pojaviti, ako ne na prvom a ono bar na trećem-četvrtom mestu na Guglu.

Zašto skrećem pažnju na ovu priču? Pa, krenimo redom...

Kako se radi SEO optimizacija?

Proces optimizacije web sajta nije jednostavan kako se može učiniti na prvi pogled. Objasniti detaljno sve pojedinosti tog procesa zahtevalo bi mnogo prostora. Ipak, mnogi misle da je dovoljno samo izabrati prave ključne reči za svoj sajt i njih ubaciti kao metatagove na stranice.

U tome, svakako, ima deo istine jer internet pretraživači, poput Google-a ili Yahoo-a, vide (samo) tekstualni deo sajta, ali i slike ukoliko se u njih ubace tzv. alt tagovi. Za tekst su, ipak, važni (mada ne i presudni) meta tagovi kao i opis svake stranice. Neki autori tvrde da su upravo ti opisi stranica, uz eksterne i interne veze (linkove) i najvažniji za pretraživače koji na osnovu toga i vrednuju relevantnost svakog sajta ali i svake posebne stranice na njemu.

Drugim rečima, što više renomiranih i visoko pozicioniranih sajtova ima na svojim stranicama veze ka našem sajtu - to će i pozicija našeg sajta na Guglu biti na visokom mestu. Ali, koliko je realno da naš sajt, na primer, o novom restoranu u srcu Šumadije, zavredi pažnju sajta neke svetske TV stanice ili Njujork Tajmsa, koji bi tim povodom postavili čak i link ka našem sajtu koji reklamira odlično jagnjeće pečenje - ne treba trošiti mnogo reči... Jer tako nešto je, i pored naših lepih želja - gotovo nemoguće. Šta nam onda preostaje da uradimo?

Istraživanje konkurencije i ključnih reči

Moramo najpre, zajedno, da rešimo i vidimo koje ćemo konkretne ključne reči da "gađamo" za naš sajt. To je važno zato što ta ključna reč (ili fraza), pod kojom i želimo da nas Google pronađe, i treba da se pojavi u tekstu dovoljno puta i to - na prvoj strani našeg web sajta. Ali, to se ne rešava uz jednu šoljicu espresa... Jer, za kvalitetnu optimizacija i našeg web sajta potrebno je dosta vremena, istraživanja, poznavanje web tehnologije, kodova...

Pre bilo čega mora se uraditi valjana analiza naše konkurencije i videti koje ključne reči naši suparnici koriste za svoje sajtove, tj. pogledati upravo one sajtove koji su na vrhu Guglove pretrage. Tek na osnovu tih saznanja i urađenih analiza treba odabrati one ključne reči koje nisu već upotrebljene ali ni to često nije lako.

Kada se konačno odaberu ključne reči ili fraze (koje najbolje, najsažetije i najkonkretnije odražavaju našu delatnost) sledi njihovo (mudro) umetanje u tekst, u opise stranica, u meta tagove, u naslove stranica, u naslove tema na stranicama, u nazive slika, u alt kodove pa i u nazive hiperlinkova. Ponavljam, te ključne reči moraju svakako da se "rimuju", tj. da odgovaraju samom sadržaju našeg web sajta i delatnosti koju tu i predstavljamo.

Tek kada smo sve prethodno uradili počinje proces praćenje sajta i analiza rezultata urađene SEO optimizacije. Tada se, obično, uoče sitni propusti pa slede male dorade i ispravke.

Komplikovano? I jeste. Jer, ponekad, i pored našeg velikog uloženog truda i znanja, Google jednostavno ne tretira naš sajt na onaj način kako bismo mi to želeli. S druge strane, i oni stariji i obimniji sajtovi, a koji su već zauzeli određenu poziciju u tom "kraljevstvu" (što znači da je i njhova SEO optimizacija urađena na profi način!) stalno se dorađuju i dodatno optimizuju pa je, zaista, ponekad gotovo nemoguće istisnuti "veterane" sa vrha Guglove pretrage. I - šta sad?

Svi bi da budu na vrhu liste, ali...

Svi žele da budu na vrhu ili bar na prvoj strani Google-a kada ukucaju svoju glavnu ključnu reč ili frazu. Ja takvu želju mogu da pokušam da ostvarim ali nikada neću obećati da će tako i biti. I ne nudim garanciju za to! Ali, ako sa stotridesete skočite na petu, ili još bolje na drugu stranicu Guglove pretrage - možete me slobodno pohvaliti, preporučiti drugima i naravno - dobro platiti za učinjeni napredak. Neću se ljutiti! A u zavisnosti od visine vašeg honorara mogu se i dodatno potruditi da ipak, u nekoj bliskoj budućnosti, i izbijete čak na prvu stranicu Gugla.

Ne treba zaboraviti ni ovo: na uspešnom i visokom pozicioniranju u pretraživačima moramo da radimo stalno. To znači da ćemo morati da stalno obogaćujemo naš sajt novim i vrednim sadržajem za koji neki naši renomirani web stručnjaci, koje inače vrlo cenim, kažu da je, u stvari - od najvećeg značaja za Gugl!

Web stručnjaci tvrde da je, u stvari, sam sadržaj sajta od presudnog značaja za pretraživače koji, iako su mašine, znaju i te kako da vrednuju pa i razlikuju dobar sadržaj od lošeg. Zato se i po tom pitanju moramo potruditi. Jer, ako napišemo nešto zaista vredno i korisno za druge, to će mnogi "šerovati" i deliti sa prijateljima, a oni opet sa svojim prijateljima… Posete ka našem web sajtu, koji bi na početku trebalo da "dejstvuje" prvo lokalno a, kako bude rastao, kasnije i "globalno" (SEO stručnjaci znaju o čemu govorim!) biće svakoga dana sve češće i brojnije a na forumima i društvenim mrežama će se pojavljivati sve češće i linkovi ka našem sajtu... To će sve, naravno, biti vrlo značajno, pa i od presudnog uticaja da nas gospodin Gugl pomeri koju lestvicu, pa i stranicu - naviše. Upravo ono što smo i želeli! Ali, ni to nije sve!

Svetski stručnjaci napominju da, uz sve prethodno rečeno, na dobru pozicioniranost sajta na Guglu utiče još "samo" nekih - tridesetak elemenata! Izučavao sam pomalo i njih i smatram da bi i samo njihovo početno nabrajanje za mene bilo kobno jer biste, zbog njihove nerazumljivosti pa i dosade - odmah napustili ovu stranicu i sajt. 

Na kraju, moram da vam kažem da vaš sajt treba obavezno da - reklamirate! Baš kao što biste reklamirali neki svoj novi proizvod, uslugu ili samo preduzeće. Svuda i u svako vreme! Ali, pazite: to reklamiranje, bilo ono plaćeno ili ne, mora da bude sa ukusom, sa prepoznatljivom porukom i sloganom, sa nekim vašim posebnim "šmekom"… Nikada nemojte da budete u sopstvenom reklamiranju napadni, arogantni ili da koristite banalnosti poput nekih TV reklama u kojima bestijalno i agresivno pokušavaju da vam prodaju upravo ono što vam nikada nije niti će vam ikada biti potrebno u životu… Takve "reklame", ponekad, znaju da budu kontraproduktivne i da umesto pozitivnih emocija kod potencijalnih kupaca izazovu suprotna osećanja koje je moguće opisati i kao - klasično gađenje.

O nekim važnim aspektima Internet marketinga, a koji se mogu ticati i vašeg biznis, moram zato da kažem koju reč više upravo na - sledećoj stranici. Pročitajte je obavezno!

E sad, ne znam da li će neko smatrati da je i ovo - reklama? Ja mislim da jeste...

Copyright © 2013-2017 Top Web Design. All rights reserved. Designed by Dušan Marinović.

Goto Top
JoomShaper