Šta je to Responsive Web Disign Layout?

PRILAGODLJIV IZGLED ZA SVE (MOBILNE) UREĐAJE

 

Responsive layout omogućava da sajt na pravi način vide i korisnici pametnih telefona i tableta Responsive Web Design Layout je fantastična mogućnost da elementi, koji se nalaze na našoj web stranici, sami promene svoju veličinu, izgled i poziciju u zavisnosti od veličine ekrana na kojima se ta web strana gleda, odnosno da se cela strana, odmah pri učitavanju - prilagodi ekranu svakog posebnog korisnika.

 

Minulih godina, a pogotovu ove, broj prodatih "smart" mobilnih telefona i tablet računara u svetu raste velikom brzinom. Slično je i u nas. To nedvosmisleno znači da je broj korisnika koji surfuju internetom, upravo na takvim prenosivim uređajima, u stalnom porastu i u Srbiji.

Zato nije nebitno da i mi, pri izradi svog novog ili redizajna starog sajta, vodimo računa da i takvim, sve brojnijim mobilnim korisnicima, takođe omogućimo adekvatan (responsive = odgovrajući!) doživljaj našeg web sajta i prikažemo im naše informacije na za njih potpuno prihvatljiv način.

Šta to znači?

To znači da je potrebno da optimizujemo naš stari web sajt za prenosive uređaje, bilo da je reč o mobilnim telefonima ili tablet računarima. A Responsive Layout je upravo to - optimizacija web dizajna naših internet stranica za prenosive uređaje. Samim tim, naš sajt, koji je sada optimizovan i za mobilne uređaje - može i te kako poboljšati naše poslovanje i povećati prodaju naših proizvoda i usluga preko interneta ili u našoj klasičnoj maloprodaji, svejedno.

Još preciznije rečeno, Responsive Web Design Layout je fantastična mogućnost da elementi, koji se nalaze na vašoj web stranici, sami promene svoju veličinu, izgled i poziciju u zavisnosti od veličine ekrana na kojima se ta web strana gleda, odnosno da se cela strana prilagodi ekranu svakog posebnog korisnika. Koristeći najnoviju tehnologiju koja je zasnovana na tzv. CSS Media Queries, nudim i ovo rešenje koje je primenljivo na svim savremenim, kako stacionarnim tako i mobilnim platformama (pametni mobilni telefoni, tablet i laptop računari).

Prateći najnovije trendove u svetu, kao i zahteve sve većeg broja mobilnih korisnika (koji su takođe potencijalni kupci), sada je moguće da klijentima ponudim i ovo fantastično dobro tehničko rešenje koje će obradovati posebno mlađu populaciju koja sve više Netom surfuje na svojim pametnim mobilnim telefonima ili tabletima.

Zajedno možemo, posle ove urađene optimizacije, da istestiramo vaš sajt na različitim mobilnim platformama i pogledamo kakva je kompatibilnost sajta na raznim web pregledačima (browserima) i različitim operativnim sistemima (za iPhone, iPad, kao i Android 2.3+ i BlackBerry 6+ platformu).

Kako je i ovaj sajt urađen u Responsive Web Layout-u, predlažem da uradite mali test: mišem uhvatite donji desni ugao ove stranice i počnite da smanjujete njenu veličinu. Videćete kako se elementi "pregrupišu" i prilagođavaju novoj veličini ekrana. Kada dođete do veličine tablet računara - ne odustajte. Smanjujte još prozor vašeg web pretraživača i dođite do veličine vašeg pametnog mobilnog telefona. Elementi stranice će se ponovo pregrupisati i postati responsive (odgovarajući!) upravo za tu veličinu mobilnog telefona.

Fantastično, zar ne?! I što je najvažnije - funkcioniše besprekorno i u praksi!

Copyright © 2013-2017 Top Web Design. All rights reserved. Designed by Dušan Marinović.

Goto Top
JoomShaper