Dušan Marinović

ONE MAN SHOW

 

Dušan Marinović, novinar, webmajstor, publicista, ljubitelj pasa i skuteraNije me sramota da kažem, kao školovan novinar, da sam zanat webmajstora ispako sam, da sam učio, uglavnom, na sopstvenim grešakama i da sam, u tom ni malo lakom poslu pravljenja web sajtova - potpuno samouk! Možda otuda (ili čak podsvesno?) i moj gornji naslov koji kaže da sam ja "čovek koji sve radi sam"...

 

Rođen sam pre više od pet decenija u Beogradu. U rodnom gradu završio sam gimnaziju i Fakultet političkih nauka, smer novinarstvo, tako da za sebe mogu da kažem da sam školovan novinar. Gotovo tri decenije sam radio kao profesionalni novinar, reporter, redaktor, urednik i glavni i odgovorni urednik u brojnim redakcijama. Mnogo sam putovao i iza sebe ostavio hiljade tekstova i fotografija, rubrika, posebnih priloga, nekoliko knjiga... Najduže sam radio u štampanim medijima, a jedno vreme i u elektronskim.

Kada sam, pre nekoliko godina ostao bez stalnog posla, kao i mnoge moje kolege, razmišljao sam šta mi je činiti. Zbog ekonomske krize u kojoj smo svi ovde jedva uspevali da preživimo, pokretanje nekog nezavisnog štampanog nedeljnika ili mesečnika u Srbiji bilo bi ravno finansijskom samoubistvu tako da sam vrlo brzo odustao i od te ideje.

Spontano, krajem 2008. godine, rodila se u mojoj glavi ideja da od svoje nekadašnje privatne štampane revije Natura, u kojoj sam bio i glavni urednik i direktor, napravim online izdanje, portal koji će se svakog dana ažurirati novim i zanimljivim prilozima, baš poput svake dnevne novine.

Ali, tada, iskreno govoreći, o online izdavaštvu i pravljenju web sajtova nisam mnogo znao. I nisam imao, osim na nekoliko foruma, nikoga bliskog da pitam kako se radi ovo ili ono. CMS je bio kod nas još u pelenama i lično iskustvo sam kalio uglavnom na - sopstvenim greškama. Zato me i nije sramota da kažem, kao školovani novinar, da sam zanat webmajstora ispako sam i da sam u ovom poslu pravljenja sajtova - potpuno samouk. Možda otuda i gornji naslov koji kaže da sam "čovek koji sve radi sam"... Kako sam uspeo u tome?

Usledili su meseci svakodnevnog predanog učenja, mnogo čitanja, istraživanja, uspeha ali i velikih nerviranja i razočaranja. Čak sam uspeo da bespovratno uništim gotovo dvomesečni krvavi rad na svom prvom portalu... Mislio sam, u jednom trenutku, da je najbolje da odustanem...

Ali, ostao sam uporan!

Zanat sam "krao u letu", gledao i istraživao na Netu kako su drugi rešavali neka tehnička i dizajnerska pitanja. Pronalazio sam na Netu, gledao, čitao i istraživao uglavnom američke tutorijale o CMS sajtovima, a onda sve to pretakao u svoja, manje-više, originalna rešenja. Posle godinu dana radio sam i svoj prvi sajt za klijenta, pa onda za drugog, trećeg... Bio sam umeren što se rokova i cena tiče ali sam i shvatio da, u suštini, taj veliki rad i znanje, kao i sve ostalo u Srbiji, ne mogu nikada da budu adekvatno naplaćeni kod nas. Ipak, svaki dinar zarađen od pravljenja sajtova tada mi je dobrodošao.

Gde sam u ovom poslu danas?  

I sada, pet godina kasnije, učim. Stalno! Pokušavam, koliko je to u mojoj moći, da pratim najnovija dostignuća u ovoj oblasti. Jer, stvari se ovde događaju munjevito i, shodno sve novijim tehnologijama i rešenjima, često nije lako biti potpuno u toku sa najnovijim tendencijama u web dizajnu. Trudim se da "ostanem u sedlu" i pružim klijentima zaista ono najbolje što znam i umem.

Posebno me danas zanima multimedija. Verujem da će ona biti sve prisutnija na Netu i kod nas i da u tom pravcu treba i sam još više da se razvijam. Elektronske knjige, audio i video prilozi, fleš-animacije, digitalna fotografija i drugi interaktivni sadržaji sve su prisutniji na web-u i za mene predstavljaju stvarni izazov. Zato se ponovo intenzivno samoobučavam i tragam za najboljim rešenjima, za onim što drugi (još) ne znaju ili ne mogu da ponude tržištu.

Uglavnom, ozbiljno nameravam da u bliskoj budućnosti napravim još mnogo dobrih sajtova, da više pažnje posvetim soptvenom marketingu, mulitimedijalnim sadržajima i da sve to počnem da radim i za - inostrane klijente. Koliko ću u tome uspeti, u ovom trenutku, ne mogu vam reći...  

Copyright © 2013-2017 Top Web Design. All rights reserved. Designed by Dušan Marinović.

Goto Top
JoomShaper