Kako se pravi dobar web sajt?

DEVET KORAKA

 

Prvi korak u izradi novog web sajta je analiza vaših potreba, odnosno koje ciljeve želite da postignete njime. Naredni: moje upoznavanje sa vašom firmom i delatnošću, sa vašim proizvodima ili uslugama.

 

Sledeće što treba definisati su sadržaj, struktura i način funkcionisanja sajta. To znači da treba odrediti broj strana, menije i posebne elemente (module) kao i njihov raspored na sajtu. Pre ovoga, bilo bi veoma dobro odrediti naziv samog sajta kao i domen koji će imati.

Sledi definisanje likovno-grafičkog rešenja, odnosno kako će novi web sajt izgledati. To podrazumeva precizan izbor boja, slika, slova, simbola i ikonica koje bi morale da budu u skladu sa vašim korporativnim identitetom.

Sledeći korak u izradi vašeg web sajta podrazumeva prikupljanje potrebnog materijala. Svaka informacija može biti od velike koristi pri pisanju teksta za sajt, a slikama, ilustracijama i fotografijama, koje moraju biti profesionalno urađene, traba takođe posvetiti veliku pažnju.

Naredni korak je neposredna izrada sajta na "lokalu", njegovo stalno testiranje tokom rada i, na kraju, njegovo postavljanje na udaljeni server hosting provajdera.

Posle "prebacivanja" sajta sa lokalnog hosta na "živi server" neophodno je njegovo naknadno testiranje, svih njegovih navigacija, funkcija, modula i linkova i to na raznim pretraživačima interneta (brauzerima) i računarskim platformama a, u našem slučaju, još i na tabletima i pametnim mobilnim telefonima. Obično, tada treba odraditi i sitne prepravke i konačno - pustiti sajt "u rad"

Tada sajt treba prijaviti na najvažniji internet pretraživač (Google... pa i drugi) i, ako već prethodno to nije urađeno, obavezno uraditi SEO optimizaciju

Sve ove korake radimo zajednički. Tokom izrade sajta neposredno sarađujemo kako bismo došli do pravih odluka i rešenja.

 

Zašto je kvalitetan sajt nezaobilazan standard u svakom uspešnom poslovanju?

Tvrdim: najbolji i najefikasniji način predstavljanja bilo koje delatnosti, usluga ili proizvoda, u današnjem poslovnom okruženju, jeste putem - web sajta. 

On je danas nezaobilazan i nezamenljiv standard u predstavljanju našeg poslovanja a, rekao bih, i postojanja na tržištu. Atraktivno dizajnirane internet stranice uveriće posetioce, uz odgovarajući sadržaj koji mora da se zasniva isključivo na proverljivim činjenicama, da smo mi, u stvari, i najbolji ponuđač svojih proizvoda ili usluga. Zato je tom nerazdvojivom vizuelno-informativnom segmentu svakog sajta neophodno posvetiti - veliku pažnju

Šta to znači?

Profesionalno urađen sajt mora da ima privlačno i pamtljivo grafičko rešenje. To znači da mora da ima veoma skladan odnos teksta, slika i pozadinskih boja. On ne sme da bude pretrpan sadržajem jer ga to čini nepreglednim i teškim za čitanje. Dobro je da na njemu bude jednostavno napisan i jasan tekst.

Sajt treba da ima nedvosmislenu navigaciju, odnosno pregledan meni (ili možda više njih) kako bismo se lako i brzo kretali po njemu. Na sajtu moraju da budu tačne informacije i ispravni linkovi, a fotografije i slike uvek u skladu sa tekstom i osnovnom porukom autora sajta.

Odlični sajtovi su oni koji se brzo učitavaju u svakom internet pretraživaču kao i oni koji imaju jasnu poruku šta njime želimo da postignemo. U većini slučajeva, vlasnici sajtova, širom sveta, pokušavaju da njime skrenu pažnju javnosti na sebe, svoj posao, svoje proizvode, svoje usluge, specifičnosti... kako bi, u krajnjem - to dobro i prodali. A to nije ni malo lako! Pogotovu kada se zna da već sada na svetu ima više desetina miliona aktivnih web sajtova: onih odličnih, dobrih i onih trećih koje bi svako normalan želeo da preskoči.

Potrudimo se zato da naš sajt bude u prvoj grupi, među onim najblaže rečeno - sjajnim! 

Copyright © 2013-2017 Top Web Design. All rights reserved. Designed by Dušan Marinović.

Goto Top
JoomShaper